STAATSBOSBEHEER ONTSPOORD?

Deel dit in uw eigen netwerk!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Van Landelijk Meldpunt Bomenkap

Melding:
Enkele jaren geleden raakte in gesprek met een medewerker van Staatsbosbeheer.
Hij vertelde me binnenkort met pensioen te gaan en daar met groot verlangen naar uit te zien. Na vele jaren dienstverband voelde hij zich totaal vervreemd bij zijn werkgever.
Sinds de verzelfstandiging (1998) zou zeer snel het roer zijn omgegooid van natuurbeschermers tot exploitant met als doel: Geld verdienen, maar eigenlijk: zelfverrijking door voornamelijk directieleden. Een van de mensen met vele petten is een zekere Zwier van Olst (zie Linkedin).

SBB, ooit een organisatie die bekend stond vanwege de platte organisatie en hoge rendement: een relatief kleine organisatie en medewerkers in buitendienst waren van overwegend niveau “sociale werkplaats” en werden vervoerd in
een oud roestig pick-up busje om onderhoud aan bos uit te voeren zoals vrijhouden van paden en wegen.

Inmiddels is SBB verworden tot een organisatie met medewerkers in uniform waarbij SBB zich bedient van een immens groot leasewagenpark, ICT, marketing en BV’s. Voor werkzaamheden aan bos worden vrijwilligers ingezet en waaraan goed verdiend kan worden wordt aan eigen besloten vennootschappen toebedeeld.
Zelfverrijking zou met name plaatsvinden via gecontracteerde bedrijven zoals Golden Flame B.V.

Vóór verzelfstandiging van SBB werd in de Oostvaardersplassen indien nodig bijgevoerd liet hij weten, nu moet werkelijk aan alles, wat geen subsidie oplevert, worden verdiend. Bijvoeren zou geld kosten, afschot levert geld op. Veel geld.
https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2019/01/vlees-edelherten-oostvaardersplassen

Nog zo’n boosmakertje: https://www.oostvaardersplassen.org/aangeschoten_edelhert.html
Helaas zijn deze mensen allemaal beboet en veroordeeld.

Verder heeft de overheid zich laten ringeloren door in te stemmen dat ontbossing een essentieel onderdeel uitmaakt van de alsmaar toenemende exploitatiekosten van SBB (Carte blanche?).

Wie zich af en toe in bosgebied begeeft weet inmiddels dat SBB steeds grover te werk gaat. Nadat ophef ontstond over volledige kaalslag van vele aaneengesloten hectaren wordt nu “slechts uitgedund”.
Wie zich af en toe in bosgebied begeeft weet dat uitdunnen bij SBB niet zoiets is als “hier en daar een boom verwijderen”, maar middels gemiddeld 35- ton zware machines massaal bomen in brede banen te rooien dat resulteert in een ravage, vergelijkbaar met tanks die veelvuldig korenvelden hebben doorkruist.

SBB oogst louter hout op stam, wat overblijft is ronduit een ravage: alle takken, kruinen en kromme stammen
van bomen (gemiddeld 35%) blijft achter.
https://www.bndestem.nl/breda/staatsbosbeheer-snoeihout-breda-gaat-niet-verloren~ae069a57/  gebeurt slechts sporadisch.

De SBB medewerker verzekerde me dat, indien werkelijk de onderste steen bij SBB naar boven zou komen, onherroepelijk sprake zou zijn van vervolging in strafrechtelijke sfeer, ontbinding van de huidige organisatievorm
(terug brengen onder ministerie) en parlementaire enquête.
Hij voelde zich echter niet geroepen om zijn kennis in publiciteit te brengen.
Als voornaamste reden: Alle Nederlandse klokkenluider zijn geruïneerd.
Zijn vrouw wilde niet dat hij hun toekomst in de waagschaal ging stellen.

Mij viel op dat de eerste evaluatierapporten over SBB vernietigend waren: wanbeleid, onduidelijke geldstromen, etc.  Laatste rapportage was werkelijk van WC-eend niveau. Werkelijk vanuit een ander universum….
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/11/09/evaluatie-staatsbosbeheer-2018
SBB gebruikt buffer-clubjes zoals Raad van advies en Raad van toezicht (met schnabbelende bestuurders zoals Pauline Krikke, zie Wikipedia) om zich achter te verschuilen.

Mocht u over mensen beschikken die hier iets mee kunnen: be my guest, ik verspil hier niet te veel energie meer aan. Ik heb inmiddels te veel gezien om nog blind vertrouwen te kunnen hebben in de rechtsstaat.