Bomen? Staatsbosbeheer is de vijand…

Deel dit in uw eigen netwerk!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dit zijn meldingen van de laatste 10 dagen… februari 2020.

www.bomenkapmeldpunt.nl

Waarom dit meldpunt

In het hele land zien we de bomen en biodiversiteit verdwijnen.  Bomen leveren geld op en die verdwijnen en masse. Er lijkt geen enkel oog meer te zijn voor een goed leefgebied met voldoende biodiversiteit en verbindingen tussen deze gebieden. De overheid vindt dat onze natuurinstanties zelf hun broek maar moeten ophouden en sindsdien zijn de inkomsten van grootschalige kap niet meer weg te denken uit de budgetten. De natuur als economisch verdienmodel. Wie beschermt onze natuur nog? Van handhaving lijkt nauwelijks nog sprake.

Deze website is een plek met een open uitnodiging om wantoestanden bij u in de buurt in kaart te brengen, met als doel een overzicht te krijgen van wat er op landelijk niveau gebeurt.

Het verschilt nogal per gemeente hoe er met kap wordt omgegaan. Veel gemeenten houden bijv. geen overzicht bij van wat er jaarlijks aan bomen verdwijnt, en/of van hoeveel er wordt herplant. Dit geldt ook voor de provincie Gelderland.

Wat de natuurorganisaties betreft; ook zij hebben de lucratieve bomenkap al sinds enige jaren ontdekt. Ondanks hun verzekeringen dat zij zich houden aan “strenge gedragscodes en FSC voorwaarden” valt hierop echter nog flink wat af te dingen. Herplant laat nogal te wensen over en wordt ook nauwelijks gecontroleerd.

Op lokaal niveau zijn er tal van bomenstichtingen en bomenridders actief. Dit is hard nodig. Echter een landelijk overzicht miste nog. Door journalisten wordt vaak naar voorbeelden gevraagd en wij hopen op deze manier daar een steentje aan bij te dragen. Deze website mag worden aangehaald door iedereen die zich hard wil maken voor onze prachtige natuur. Suggesties voor verdere ontplooiing van dit initiatief zijn welkom. We zullen met elkaar de verandering in beweging moeten zetten. Kom in actie en laat van u horen.

van Rucphen naar Zundert

Melding:
Terwijl ik onderweg was van Rucphen naar Zundert, op dinsdag 18 febr, zag ik dat er een boel bomen waren gekapt in een groot bosrijk gebied langs de zundertseweg. Een rij grote dikke loofbomen die tussen de weg en het fietspad stonden, en aan de andere kant van het fietspad zijn een boel dennenbomen gekapt. Alles lag naast elkaar gestapeld maar ik kan maar 1 foto uploaden dus deze foto dekt niet de volledige lading. (Ik had in totaal 3 foto’s)


Lefèvre de Montignylaan – Rotterdam

Melding:
Locatie : Lefèvre de Montignylaan
Omgezaagd : 50 kerngezonde bomen
Doorsnede : tussen de 50 en 70 cm
Leeftijd : zo’n 80 jaar
Reden : geen idee, maar er is ongetwijfeld een moverende smoes. Dat is het afgelopen jaar altijd het geval, als er op grote schaal bomen worden gekapt, om aan de vraag naar biomassa te kunnen voldoen! Verdrietig en een grote schande!Het is in de wijk Hillegersberg van de gemeente Rotterdam.Een wijk met huizen van rond de 500.000 euro, waar nota bene veel invloedrijke mensen wonen.De laan waar ik het over heb heeft met deze actie zijn charme en identiteit verloren.Hillegersberg ligt op een steenworp afstand van het geplande tracé van de nieuwe rijksweg A16 (tussen A20 en A13). De weg loopt door het Lage Bergse Bos, waar honderden bomen het veld hebben moeten ruimen. Vanmiddag reed ik van A13 binnendoor naar de Rotterdamse wijk Ommoord en het grenzeloze uitzicht is schokkend. Alle bomen in het zichtveld vanaf vliegveld Zestienhoven naar het oosten zijn gekapt. Het is om te huilen. Vanmiddag was ik in het Kralingse Bos en ook daar is een aantal hoveniersbedrijven bezig met het omzagen van bomen. De kaalslag vindt overal in Nederland plaats. Waar we ook komen, er worden op grote schaal bomen gekapt. Ik ben 68 jaar en ik heb dit met deze omvang nog nooit in mijn hele leven meegemaakt. Het is schokkend. En dit allemaal om de meer dan 250 elektriciteitscentrales, die voor meer dan 10 miljard worden omgebouwd voor biomassa te kunnen voeden. Een concept, dat vele malen meer vervuilend is dan het gebruik van gas of kolen.

Ik zou willen dat er plekken bestonden

Die blijvend waren

Onbeweeglijk

Onaantastbaar

Onaangeraakt

En haast niet aan te raken

Onveranderd en geworteld

Plekken, die konden dienen als referentie

Als vertrekpunt

Als bron