Protest tegen biomassa in Ede zwelt aan

Deel dit in uw eigen netwerk!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

EDE – Het protest tegen de drie biomassacentrales in Ede groeit. Bewoners rond de centrales van Warmtebedrijf Ede klagen over rook in de slaapkamer, stinkende uitstoot en rookwolken die het uitzicht belemmeren. Erika van Gils 28-01-20, 07:01 

Het afgelopen jaar kwamen er tientallen klachten over overlast van drie biomassacentrales binnen bij de gemeente Ede. Landelijk liggen de op hout gestookte biomassacentrales al langer onder vuur. Voor het eerst is er nu in Ede toenemend protest van bewoners. Vooral de uitstoot van fijnstof en kooldioxide (CO2) baart veel Edenaren zorgen.

Houtige biomassa

In Ede draaien drie bio-energie centrales al enkele jaren op houtige biomassa. Zo’n 18.500 Edese woningen en bedrijven ontvangen hiervan hun warmte. Uit recente onderzoeken blijkt dat bij de verbranding meer stikstof, fijnstof en CO2 vrijkomt dan bij de verbranding van aardgas.

Soms komt er zelfs zwarte uitstoot uit die pijpen. Wat doet dat op den duur?Alex Engelenburg, Bewoner Asakkerweg Ede

Steeds meer Edenaren maken zich zorgen over de negatieve gevolgen van de centrales. ,,Af en toe staat het hier blauw van de rook”, zegt Rini Ruitenschild, bewoner van de Asakkerweg in Ede-Noord. ,,Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te weten dat dit slecht is voor je gezondheid.”

Op filmpjes die Ruitenschild heeft, is te zien hoe dikke rookwolken over het dak van de gemeentewerf rollen. ,,Dit was op de dag dat het RIVM een stookalert gaf voor houtkachels”, zegt een verbouwereerde Ruitenschild. ,,Voor de centrale geldt dat blijkbaar niet.”

Veel omwonenden vragen zich af wat het effect van de uitstoot op hun gezondheid is. ,,Soms komt er zelfs zwarte uitstoot uit die pijpen. Wat doet dat op den duur?”, zegt Alex Engelenburg.

Gezondheidsrisico

De gemeente zegt niet te kunnen garanderen dat blootstelling aan de uitstoot niet leidt tot gezondheidsklachten. ,,Uiteraard zijn er in Ede maatregelen genomen om het risico op gezondheidsklachten te beperken. De centrales hebben filters om de uitstoot te beperken”, stelt een woordvoerder. ,,We communiceren openlijk over de gezondheidseffecten van de centrales, maar ook over open haarden, die ook een negatief effect op de luchtkwaliteit hebben.”

Klachten

Het Warmtebedrijf laat weten het ‘heel vervelend te vinden dat mensen denken dat de centrales in verband staan met genoemde overlast’. ,,Als de installaties in gebruik zijn, is er sprake van volledige verbranding waarbij alleen waterdamp uit de schoorsteen komt.”

Volgens het bedrijf kan er alleen in incidentele gevallen, tijdens het opstarten, open haardgeur waarneembaar zijn. ,,Bijna altijd ligt de oorzaak niet bij onze installaties, maar bij open haarden, vuurkorven of barbecues.” Het bedrijf gaat bij iedere klacht na waar de overlast vandaan komt. Het laatste uitstootrapport mocht deze krant, ondanks herhaalde verzoeken, niet inzien. ,,Dat is niet openbaar.”