Door een gepensioneerd gas technicus .
Heeft Nederland eigen gas genoeg ?
Door vele stuurlui aan wal worden te vaak aannames over aardgas als feiten uitgedragen en is het verstandig om deze mythes over aardgas weer tot normale proporties terug te brengen, omdat anders deze vermeende wetenschap een eigen leven gaat leiden. Met name onze politici reageren soms nogal spastisch als het over aardgas gaat en al helemaal over het Groninger aardgas, vanwege de onrust in de Groninger bodem door de gaswinning.
Begin van het aardgas tijdperk
In de 50er en 60er jaren van de vorige eeuw werd in Groningen bij Slochteren door de NAM, een gigantisch gasveld ontdekt. Het seismische onderzoek werd na de vondst niet gestopt maar ging in grote delen van ons land door en er werden inderdaad ook gasveldjes in andere provincies ontdekt. Ook werd op de Noordzee groot seismisch onderzoek uitgevoerd en in meerdere blokken o.a. in K8, K11, K14 en ook rond Ameland werd gas aangetroffen.
Niet alleen de NAM, maar ook andere bedrijven o.a. Pennzoil, waren actief en begonnen met gaswinning op zee. Gezamenlijk legden de bedrijven een gastransportleiding aan die liep vanaf de K14 (120 km noordwest van Den Helder) en die kwam uit in Den Helder, waar het gas geschikt gemaakt werd voor verdere distributie. De platformen werden allemaal aangesloten op de gasleiding naar Den Helder.
Het zal een gemiddelde burger absoluut ontgaan met welke gigantische kosten de gasbedrijven geconfronteerd werden, vanaf exploratie tot en met exploitatie. Alleen door een grote afname, konden de bedrijven zich staande houden, daar het leeuwendeel van de baten naar de staat ging. Alle werkzaamheden, rond de gas en olie winning vinden in ons land plaats onder controle van Staats toezicht van de mijnen. De staat heeft dus te allen tijde inzicht in wat en hoe de werkzaamheden werden uitgevoerd binnen de daarvoor opgestelde richtlijnen.
In eigen land was men euforisch over de Groninger gas vondst en na de aanleg van alle gas transportleidingen, waarmee ons land nu beschikt over een bijzondere gasinfrastructuur, uniek in Europa, schakelden de gemeentes over van stadsgas naar het Groninger gas en die operatie verliep redelijk vlekkeloos, alle gasfornuizen, gaskachels en centrale verwarming units werden omgebouwd voor de nieuwe gassoort. Naast het eigen gebruik in eigen land, werd het gas ook grootschalig geëxporteerd.
Gas winning is een intensief en continue bedrijf, waarvan het leeuwendeel van de baten naar de staat gaat. Ondanks de grote inkomsten voor de staat en de voordelen voor de burger, bleef de waardering voor al de inspanningen ver onder de maat, misschien doordat de burger zelf er weinig van merkte, zoals dat overigens in Noorwegen wel het geval was en is. Door de hoge gas productie in Groningen, ontstonden er na een zeer lange probleemloze periode aardbevingen en niet helemaal terecht, werd de schuld daarvan, zeker door de burger grotendeels neergelegd bij de gas producent, en tja dan kun je alleen maar zeggen, dat klopt dan ook weer, want “Ondank is s’ werelds loon” .
Gas situatie anno 2020
Door de lichte aardbevingen in Groningen en de heftige reacties van de Groningers, werd besloten om dat veld dan maar versneld te gaan sluiten en zal de gas behoefte voorzien moeten worden uit andere velden. Hier roerden de stuurlui aan de wal zich weer eens ongenuanceerd en durfden zelfs te stellen dat wij onvoldoende eigen gas hebben en Nederland volledig afhankelijk zou worden van buitenlands gas, zonder rekening te houden met alle ins en outs waarom en wat er allemaal speelde op de gasmarkt.
Zoals al gesteld, is gaswinning een bewerkelijke en kostbare zaak en feitelijk niet haalbaar zonder een redelijke vergoeding en hier komt het echte probleem om de hoek kijken, namelijk de kosten. Op ons continentale plat beschikt Nederland nog over circa 100 tot 200 miljard m3 gas, maar de winning gaat wel gepaard met erg hoge kosten en dat allemaal op een markt waarin buitenlands gas ruim beschikbaar is tegen een lagere prijs. Volgens insiders liggen er zelfs schepen met vloeibaar gas buitengaats, in afwachting van betere prijzen.
Het op dit moment echt bizar als ex gasman, 81 eurocent te moeten betalen voor 1 m3 gas en de producent maar een paar centen daarvoor krijgt, tegen gigantische operationele kosten, het is dan ook nog tijdelijk ook want ons kabinet wil zo snel mogelijk van al het gas af, ondanks dat het letterlijk de meest compacte en schoonste brandstof is waar we over kunnen beschikken, immers kolen stoot meer CO2 uit en Biomassa zelfs het dubbele van aardgas. Het leeuwendeel van wat wij betalen gaat dus nog steeds naar de staat, maar de productie bedrijven komen met deze lage marges niet voldoende meer uit de kosten en wachten op betere tijden, geef ze dan eens ongelijk !!.
De olie en gas industrie zal op korte termijn (enige jaren) ook overschakelen naar levering van schone energie, dat is puur een kwestie van tijd en enkele grotere maatschappijen zijn al druk doende met het bijschakelen van de alternatieven. Naast de bekende en nog niet ontgonnen offshore velden die ons land nog heeft, zal een hernieuwde exploratie rond op zee, zeker nieuwe velden gaan opleveren door de nieuwste digitale technieken, daar geven de eerdere seismische onderzoeken voldoende inzicht over. De gasproducenten zullen echter gezien de lage prijs niets meer gaan doen, zonder participatie en steun van de overheid. Zoals het er nu uitziet is namelijk investeren in Nederland niet echt verstandig en is investeren in Noorwegen of Verenigd Koninkrijk veel rendabeler. Dus als de staat wil dat de bedrijven weer gaan investeren in onze offshore velden, zal de belastingwetgeving aangepast moeten worden en anders moeten worden, dan nu het geval is.
Een mogelijke en haalbare realistische oplossing
Het heeft te doen gelden en is bekend dat aanzienlijke miljarden subsidie verleent wordt aan de verwerpelijke en maatschappelijk onaanvaardbare biomassa verbranding, dat naast het opslokken van deze gigantische bedragen, de volksgezondheid serieus in gevaar brengt en zelfs een dubbele CO2 uitstoot heeft dan gas. De oplossing is eigenlijk simpel, namelijk de subsidie voor biomassa met onmiddellijke ingang stoppen en de vrijkomende gelden vervolgens gaan inzetten voor nog korte extra tijd offshore gas en het overblijvende deel van de subsidie, gebruiken voor ontwikkeling van gas alternatieven, inclusief versnelde steun aan thorium centrales.
Ongeloofwaardige besluiten en resumé
De snelheid waarmee de politiek het gas in de ban deed en besloot het giftige biomassa gebruik te stimuleren is verbijsterend. De gevaren en effecten van biomassa verbranding en alles er omheen, wordt door de politiek volledig ontkend en of ontweken, want het gaat toch immers om BIO en daarnaast noemt men het een vernieuwbare brandstof. (niet te geloven zo kort door de bocht). Dat er gigantische nadelen aan biomassa verbranding kleven en weinig voordelen, daar wil men ook al niets van weten en de miljarden voor deze subsidies, overschrijden vele malen de winning van gas of de inkoop van welk gas dan ook, als dat al zou moeten. Dus al zouden wij enkele jaren afhankelijk zijn van buitenlands gas, is zélfs dat in alle opzichten nog steeds vele malen gezonder en bovendien nog goedkoper ook, dan halsstarrig vasthouden aan de genomen ongelukkige niet te begrijpen en onnodige beslissingen.
Beter ten halve gekeerd, dan ten hele verdwaald.