VVD: veel huurders in Schothorst twijfelen over wijk-warmtenet

Deel dit in uw eigen netwerk!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Veel bewoners van Schothorst-Zuid hebben twijfels over de overgang van aardgas naar een warmtenet in hun wijk. Dat wijst een peiling van de VVD uit, zegt fractievoorzitter Maarten Flikkema. De partij ging de deuren langs.

Uit: AD.nl, 03-08-2020, door Istvan Kövi

De aanleg van leidingen voor een warmtenet.

De VVD vraagt het college om huurders genoeg inspraak te geven bij invoering van een warmtenet. Amersfoort wil de 2200 woningen in de wijk in de toekomst als eerste van het gas af krijgen, en de bewoners aansluiten op een warmtenet dat met biomassa wordt gestookt. Het rijk is gevraagd 4,9 miljoen euro bij te dragen aan de aardgasvrije wijk.

Meerderheid

Een bijeenkomst in maart met zo’n 600 wijkbewoners leerde volgens de gemeente dat een meerderheid van het gas af wil. Maar volgens de VVD maken veel bewoners zich zorgen over het warmtenet. Velen hebben volgens Flikkema zelf al duurzame maatregelen getroffen om de woning energiezuiniger te maken.

Huurders zijn onzeker omdat ze vrezen geen keuze te hebben. Veel sociale huurwoningen hebben zonder goede isolatie weinig aan een warmtenet, hoorde Flikkema. ,,De meesten die we spraken zijn terughoudend. We moeten ons niet in onzekere avonturen storten als inwoners daar niet volledig achter staan.” 

Eigenaren die overgaan op het warmtenet betalen maximaal 2000 euro en moeten hun investering terugverdienen met lagere energiekosten.

Lees ook: Houtstook is een ramp, want bomen groeien erg traag

Lees ook: SER: Stop subsidie voor energie uit verbrand omgekapt bos

Lees ook: Biomassacentrales: het Grote Groene Bedrog